Bereken de bijtelling voor het privégebruik van uw zakelijke auto


IB-bijtelling

De berekening van de bijtelling voor het privégebruik van de zakelijke auto, is minder eenvoudig dan op het eerste gezicht lijkt. In elk jaar geldt een basistarief alsook een percentuele korting voor bepaalde categorieën auto's. De eerste 60 maanden is het relatief eenvoudig omdat gedurende deze periode de tarieven van toepassing blijven zoals deze zijn bepaald voor het jaar van de eerste tenaamstelling. Na de eerste 60 maanden gelden de volgende regels voor de berekening van de bijtelling:

De berekening wordt extra complex wanneer de eerste 60 maanden aflopen tijdens de bijtellingsperiode. In dat geval geldt het oude regime voor de eerste periode en het nieuwe regime voor de rest van de bijtellingsperiode. Tot slot wordt vanaf 2019 de korting op de bijtelling van volledig elektrische auto's gebaseerd op slechts een deel van de aanschafwaarde. Deze waarde neemt vanaf 2019 elk jaar af.

Btw-bijtelling

Voor de btw-bijtelling is niet de datum eerste tenaamstelling van belang maar de datum van aanschaf. Indien de btw op de aanschafprijs alsook op de gebruikskosten is afgetrokken als voorbelasting, geldt een btw-bijtelling van 2,7% gedurende de eerste 60 maanden na aanschaf. Na deze 60 maanden kan 1,5% worden gerekend. Ook hier kan de periode van 60 maanden aflopen gedurende de bijtellingsperiode waardoor twee aparte berekeningen nodig zijn.

Raadpleeg de website van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) voor uw auto-gegevens.
Aan de berekeningen met deze rekenhulp kunnen geen rechten worden ontleend.

Datum eerste tenaamstelling

Gebruiksperiode waarover de bijtelling moet worden berekend
Van
Tot/met
Btw-bijtelling